11 maj 2011

How to Train your Dragon (Draktränaren)



Detta inlägg kanske kommer ändras lite då och då tills jag är helt nöjd med det.



Handling

Filmen handlar om en ung pojke vid namn Hiccup (Hicke på svenska) som bor i en vikingaby.

Vikingabyn har ett ständigt problem med drakar, som stjäl boskap och förstör byggnader, och vikingarna verkar ha det som vardag att slåss mot och döda drakarna.



Men Hiccup är inte som de andra vikingarna. Han kan inte döda drakar.

Men han försöker ändå, för han vill bli accepterad i byn som hövdingens son och han vill lyckas att döda en drake.

Och en dag fångar han en drake, med hjälp av ett nät som han skjuter upp mot natthimlen.

Draken störtar ner mot marken och landar i en skog, långt bort.

Men när Hiccup försöker förklara för folket i byn att han fångat en drake, är det igen som tror på honom, och han tvingas gå och undersöka saken själv.



Han upptäcker då att draken han fångat inte är en vanlig drake, utan en mycket sällsynt ras vid namn Night Fury (eller Nattfasa på svenska).

Ingen har någonsin sett denna drake, och om han skulle komma hem med bevis på att han dödat en sådan skulle hans far vara mycket stolt.

Men på något vis kan han inte döda draken, så istället frigör han den och den flyger iväg genom skogen.



Någon tid senare ger han sig ut för att leta efter den, och finner den i något som liknar en liten dal.

Den verkar ha problem med att flyga, eftersom den störtar in i klipporna eller faller till marken hela tiden, och Hiccup klurar ut att den saknar en del av svansen.

Så han ger sig av hemåt för att sätta ihop lite läderdelar som han sedan i hemlighet tar med sig till draken, och snart har han och draken blivit vänner samtidigt som han fixat en komplicerad flyganordning.



Men en dag kommer en "klasskompis" på honom i skogen, och hon blir väldigt fundersam eftersom han uppträder så konstigt...



Vill du veta mer?:


Hon kommer på hans hemlighet om draken och draken (Vid namn Toothless, Tandlöse på svenska) tar med dem på en tur till drakarnas ö.

Där får de se den största draken de någonsin sett, som bor inuti något som liknar en vulkan.

Denna drake verkar vara drakarnas "konung", som tvingar dem att ta sig ut till byn och stjäla hem boskap och annat som mat till den stora varelsen.



Hiccup, Toothless och Astrid som flickan heter, lyckas ta sig hem till byn igen, och hövdingen får reda på att de varit på drakarnas ö.

Han vill genast dit för att ta kol på drakarna, men endast en drake kan hitta till ön.

Därför tar han Toothless och ger sig av mot ön. Men han vet inte vad som väntar honom.

Hiccup blir förtvivlad då han inte vill att Toothless ska bli skadad, och han vet att Toothless behöver honom. Därför kommer han på en, enligt honom, galen idé. Han tar med sig sina "klasskompisar", och med ett par drakars hjälp kommer de fram till ön i tid.

Eller nästan i tid. Striden har redan börjat, då vikingarna gjort sönder en del av vulkanen och den stora draken trampar sönder deras skepp och eldar upp seglen.



Men Hiccup har en plan, och tillsammans med Toothless lurar dem draken upp i luften, ovanför molnen. Och där gör Toothless sönder drakens vingar, för att sedan störtdyka mot marken med draken efter sig. Draken som nu har trasiga vingar kan inte bromsa, och med en stor explosion landar den på marken.


Slut

Slutet är kanske en aning sorgligt, men också lyckligt och bra.

Filmen är också komplett, och slutet ger en inte massa frågor om vad som hände sen.

Så tvåan som de gör tycker jag inte riktigt behövs, men om den blir lika bra som ettan lär den garanterat vara värd att se :D



Bra och dåligt om slutet:


Det tråkiga är att Hiccup förlorar sin ena fot, och det som är bra är att alla är lyckliga och drakarna blir som riddjur och husdjur till vikingarna ^^








Animation & Grafik

Animationen och effekterna i filmen har DreamWorks till och med fått pris för, och det är det värt. Vingarna, effekterna, vattnet, scenerna och allt det där är mycket vackert gjort och filmen är en mycket cool och vacker upplevelse i 3D.

Också i widescreen i HD utan 3D är den rolig att se förstås.



Ljud

Musiken i filmen är "epic" ^^.

Det ger verkligen filmen något extra, och ger scenerna den rätta känslan.

Sedan är ljudet också bra, drakarna har alla sina egna ljud som är olika beroende på ras och ingen låter konstigt på något sätt enligt mig. Min favorit är kanske dock Night Fury, eller Nattfasan på svenska ^^.

Hiccups röst är kanske lite sådär svår att höra ibland (på engelska) men annars passar människornas röster bra till karaktärerna också.

Svenska rösterna kommer jag tyvär inte ihåg, då det var mer än ett år sen jag såg den på bio xD

Men eftersom det är Dreamworks rekommenderar jag nog att se den på engelska.









Exempel på musiken





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar